VÆR NØYE MED NÅR OG HVOR DU HD-FOTOGRAFERER HUNDEN DIN !

Jeg HD-røntget min yngste samojed rett etter at hun var fylt 1 år. Jeg var som mange andre veldig spent på resultatet fordi hun er en bra hund på alle måter og jeg håpet at jeg kunne avle videre på henne. Resultatet kom tilbake med svak grad (C) på ene siden uten forkalkninger og skuffelsen var stor.

En god venn av meg som driver oppdrett av Berner sa : ”prøv igjen om 6 måneder, så kanskje det blir et annet resultat”.  Når Lille som hun kalles var litt over 18 måneder reiste jeg til en annen dyreklinikk som jeg fikk anbefalt og tok bilder. Dyrlegen så på bildene og mente at hun definitivt var HD-fri, så jeg sendte bildene til ny avlesning hos NKK. Etter noen lange uker med venting fikk vi svaret, og resultatet var endret fra C til B, med andre ord fri. Jubelen sto i taket !

Hva som var grunnen til at hun fikk C første gangen er ikke lett å vite, flere faktorer kan spille inn for eksempel alder, mer utviklet fysikk og muskler, det faktum at hun var helt ”død” av dop første gangen, måten bildene ble tatt på og kvaliteten på dem. Dessuten hadde hun en ørliten skjevhet i bekkenet, noe som ikke har noen betydning for hunden men som gjorde det vanskelig å ta bra bilder.

Mitt råd til dere andre som skal få hundene deres HD-røntget er at dere er nøye med hvor dere får bildene tatt, og at dere kanskje ikke er så utålmodig  som meg, men venter til hunden er minst 18 måneder.

Det har jo vært mye diskusjon rundt dette temaet i ulike fagmiljøer, og jeg vil avslutte med et sitat jeg leste: ”Det er umulig å få en hund med HD avlest som fri, men vi har bevis på at mange HD-frie hunder er avlest med HD.”

 

Med vennlig hilsen Gro Moe-Gumø og Rajumas Lille My, http://www.rajuma.com

PS. På samojedsamlingen på Glenna ble det snakk om at alt for få samojedeiere HD-røntger hundene sine. Jeg mener at oppdretterne må ta ansvar i denne saken og oppfordrer alle til å legge inn et avsnitt i kontrakten når man selger valper som sier at hunden skal HD-røntges og øyenlyses før den er to år. Dette er vanlig i mange andre raseklubber og fører nok til at flere gjør dette. Dessuten bør man jo ta kontakt med valpekjøperne og minne dem på hva de har skrevet under på når tiden nærmer seg. Det er jo mest oss oppdrettere som er interessert i dette på grunn av videre avl, så jeg mener at vi må være pådrivere her.