PÅ FUNKSJONSANALYSE MED SAMOJED
Jeg fikk oppfordring om å skrive noen ord om dette, og den tar jeg.

Som instruktør og interessert hundemenneske har jeg lenge lurt på hvordan denne testen blir gjennomført. For en del typiske ”brukshundraser” er godkjent funksjonsanalyse et krav til avlsdyr, og det hender at jeg får spørsmål rundt dette. Terminliste finner man på NKK sine internettsider, og reglene for hvordan prøven skal gjennomføres får man tilsendt fra NKK hvis man ringer og spør. (hunden må være mellom 2 og 4 år for å bli testet)

Jeg og Emma troppet opp på rottweilerklubben sin prøve i Trøgstad. Der var det bare schæfere og rottweilere og min lille hvite pelsdott. Det var i grunnen fredelig til vi dukket opp. Da ble det full alarm, tydelig at Emma skilte seg ut fra resten. Hun tok det hele med stoisk ro, og bare tittet på ”bråkmakerne”. Siden jeg aldri hadde vært med på dette før ville jeg gjerne se på et par hunder før det var vår tur, og det var helt i orden. Alle som ville fikk bli med ut i skogen for å titte.

I hovedsak er prøven inndelt som følger:

MENTALE EGENSKAPER

A)    SOSIALE FUNKSJONER:

  1.  Tilgjengelighet (hundens møteprogram og ønske om kontakt)

  2.  Lekelyst (vilje til lek med fører og fremmed)

  3.  Flokkdrift (hundens lyst til å samle flokken)

  4.  Sosial kamp (hundens vilje til kamp)

  5.  Sosial dominans (hundens selvbevissthet/evne til å klatre på rangstigen)

 B)     JAKTFUNKSJONEN:

  1. Jaktlyst (hundens lyst og evne til å lete opp/fange et bytte)

  2. Byttegripende (evne og intensitet i å gripe byttet)

       C)     FORSVARSFUNKSJONEN

  1.  Forsvarslyst (hundens lyst til å stanse en inntrenger)

  2. Funksjonsutvikling (intensitet og hurtighet)

  3. Terskelverdi flukt/angrep (hvor sterk trussel må til for å utløse flukt/angrep)

D)    NERVEKONSTITUSJON

  1. Avreaksjon (hundens evne til å ta seg inn igjen etter en påvirkning)

  2.  Konsentrasjon (hundens evne til å holde oppmerksomheten)

  3.  Koordinering (riktig handling mellom og mot opplevelsene)

  4.  Temperament (hvor hurtig hunden tilpasser seg omgivelsene)

  5.  Mot (hundens evne til selvstendig å løse en oppgave)

  6.  Skarphet (hundens refleksjon mot en trussel som kommer brått på)

  7.  Skuddfasthet (hundens reaksjon på skudd)

 

Totalt 17 øvelser der det spratt opp figuranter rett ved hunden, bråkte fælt, for filler langs bakken, kom truende utkledde ”spøkelser” imot og lignende.

Hunden kunne godt reagere på disse tingene, men de skulle avreagere etterpå ved å sjekke opp det som var skummelt. Poeng fra 1 til 5 ble gitt på hver enkelt øvelse, og på en del av dem var det stryk hvis man fikk 1 eller 5. Det vil si at det var ikke om å gjøre og få høyest mulig poengsum. På mange av øvelsene var det best å være ”midt på treet”.

Det var to dommere og en stevneleder som forklarte deg hva du skulle gjøre på de ulike øvelsene. Prøven tok ca. en time per hund, og etter hver enkelt ekvipasje diskuterte dommerne seg i mellom før de leste opp resultatene. De hadde lov til å bedømme maksimum 8 hunder per dag.

Før Emma og jeg skulle til pers småpratet jeg og stevnelederen litt på veien. Han tittet på den søte lille frøkna og sa til meg at jeg måtte huske at hunden var like mye verdt selv om hun strøk på prøven. Jeg var jo selvfølgelig enig med han i det, og tenkte med meg selv at det skulle bare mangle. Tror ikke de hadde ventet at Emma var så rolig og avbalansert nei, de fikk seg nok en stor overraskelse.

Kommentaren fra dommeren etterpå var at det var den første samojeden han hadde bedømt, og at hun var en meget selvsikker, avbalansert hund som ikke viste antydning til aggresjon og som avreagerte meget kjapt. Dessuten hadde hun meget høy terskel for skudd/støy og redsel.

Jeg visste jo en del om dette etter å ha levd med Emma i snart 4 år og det var litt artig at testen viste det samme. Jeg har aldri opplevd at Emma har vært redd noe som helst, ikke en gang i puberteten. Hun kan godt legge seg på rygg for mennesker eller andre hunder i en hilsesituasjon, men det er det en trygg hund som tør å gjøre. En usikker hund ville ikke våget det. Hun er typen som står med labbene på verandarekkverket for å følge med på nyttårsrakettene, og som synes alle mennesker er OK uansett om de er fulle, rare, store eller små. Ikke uten grunn kalles hun for ”Personligheten”. Jeg håper det er mange samojeder med en psyke som den Emma har. Det gjør samojeden til en ypperlig familiehund og en artig, allsidig brukshund. Vi har testet både lydighet, agility og søk, og hun kan egentlig brukes til det meste. Aller best liker hun seg i skog og mark, og hun er den ivrigste fiskeren av alle ”gutta” ! Hun sitter på ytterste punkt og venter utålmodig på at fisken skal bite. Til å begynne med stupte hun uti når fisken nærmet seg land, men det har hun forstått at ikke er noe lurt (sure gubber som mista noen fisk). Nå venter hun spent til den blir dratt på land og skal være med å slikke og ”stelle” den. Vel, nok om Emma. Nå bare venter vi på at hun skal bli mamma i juni, og gleder oss stort. Vi ønsker oss en Emma-datter.

En liten advarsel til slutt. Jeg tok med Emma på funksjonsanalyse fordi jeg visste at hun ville takle det. Jeg tror ikke det er like lurt å gjøre dette med en forsiktig hund. Noen av øvelsene var ganske truende, og jeg ser ingen vits i å skremme vettet av noen. Det viktigste er jo hvordan hundene våre fungerer hjemme i hverdagen, og en prøve som dette gir jo bare et øyeblikksbilde. Likevel var det litt artig å vise dommerne at den lille samojeden var like bra mentalt som de typiske brukshundene.

Hilsen Gro Moe-Gumø og Dragviken’s Because I love You (Emma)

 

Liten og lur, Emma på tur……………