De første 12-16 ukene i hundens liv kaller vi pregingsperioden. Det er den perioden den er mest mottagelig for nye inntrykk. Det er meget viktig at valpen får oppleve ulike ting i denne perioden. La den treffe både to og firbente av ulik størrelse og kjønn, barn og gamle, menn og kvinner. Ta med valpen mest mulig rundt omkring så den klarer å slappe av i ulike miljøer. Jo flinkere du er med dette, jo enklere blir alt senere i hundens liv.

 Skal den omgås andre dyrearter er det viktig at den får hilse på disse også i denne perioden. Uansett er det lurt om valpen får hilse på andre dyr også. Ta den gjerne med på steder der det finnes hester, kuer, høner eller andre firbente.

 Jeg som oppdretter har startet denne jobben med å ta med valpene på småturer i andre miljøer, nå er det din jobb å fortsette. La den være en del av dagliglivet deres, ikke la den være igjen hjemme fordi det kanskje er det enkleste. En hund som er vant til å være med er heller ikke noe problem å ha med seg. Lykke til med jobben med å sosialisere valpen, det er gøy!

 Bare husk at en liten valp har stort behov for søvn også. En valp som sover skal få sove i fred.

Hvis valpen opplever noe den synes er skummelt er det viktig at vi ikke synes synd på den, da bare forsterker vi følelsen av frykt. Vær rolig og avled den gjerne med å gjøre noe som er gøy.

  

 

 

                                                                                   

  Når valpen er ca. 7-9 måneder kommer den gjerne i sin første pubertet. Da vil hannhundene begynne å ”lette på benet” når de tisser, og tispene får sin første løpetid. Vi kaller denne perioden for den fysiske puberteten. Hundene blir fysisk i stand til å formere seg, men er ikke psykisk modne til å bli foreldre enda, akkurat som ungdommer på 12-13 år.

 Noen hunder endrer seg mye i denne perioden, mens på andre vil du ikke merke noe særlig forandring. De kan ”glemme” ting de har lært, og ønsker kanskje å gå litt mer sine egne veier. Det er viktig å være konsekvent i denne perioden og huske at en god leder (som vi jo ønsker å være) er en som er rolig og avbalansert, men konsekvent.

 Så kommer gjerne noen rolige måneder til valpen er ca. 17-19 måneder. Da kommer den i den andre puberteten sin som vi kaller den psykiske. Da blir de ofte mer opptatt av andre hunder av samme kjønn som rivaler og av å gjøre seg til for det annet kjønn. Da gjør de seg klare for de ”voksnes” verden, og når de er ca. to år er de fleste hunder over sine pubertetsperioder, og kan regnes som voksne.