En samojed har en takknemmelig pels. Du bør lære valpen å bli børstet og stelt fra første stund. Begynn med å børste litt hver dag, helst når valpen er trøtt. Sett deg ned på gulvet ved valpen, og gjør dette til en daglig hyggestund. Senere holder det med å børste en gang i uken (i røyteperioden bør de børstes hver dag). Det kan godt ta litt tid før valpen trives med å bli børstet, men gi ikke opp, for det er lettere å bakse med en valp enn en fullvoksen hund. Vis at det er deg som bestemmer (vær rolig, men bestemt) og ros når det går bra. Gi gjerne valpen en godbit også når den ligger rolig.

 

Børst pelsen godt igjennom helt inn til huden. Start gjerne ved hodet og jobb deg nedover mot halen, bruk en børste eller en grovtannet kam. Vær forsiktig bak ørene, på baksiden av forbenene og ”buksene” da hunden er mere følsom på disse stedene. Samtidig med børstningen sjekkes ører, tenner og klør. Klør skal klippes en til to ganger i måneden på en voksen hund, men klipp gjerne litt på noen klør flere ganger i uken i starten så valpen venner seg til dette. Du skal ikke kunne se for mye hvitt på tuppen av kloa, da er den for lang.

 

I røyteperioden når pelsen er veldig ”elektrisk” kan det være lurt å spraye pelsen med balsam som ikke trenger å skylles ut, det gjør børstejobben enklere.

 

Conny i Danmark etter Cert og CACIB

 

 


Når du bader hunden må du bruke en hundeshampoo. Putt litt i en stor bolle og bland det opp med vann. Start med å skylle hunden godt. Etterpå bruker du en svamp til å fordele den oppblanda shampooen med. Vær nøye bak forbena og under magen, bak ørene og i ”skjørta”, det er ofte her hunden er mest møkkete. Så masserer du godt, skyller og gjør hele prosessen en gang til hvis det er nødvendig. Sørg alltid for å få skyllet såpen godt ut. Litt balsam til slutt gjør det enklere å få ut all såpen, rester kan gi kløe og i verste fall store betente sår så det er viktig å gjøre en skikkelig jobb når man først bader. Hvis hunden har begynt å røyte er det lurt å gre av mesteparten av ulla før du bader, hvis ikke risikerer du at det løsner mens du bader og at alt blir ”en stor floke”. Etter bading er det viktig at hunden tørkes godt, enten med en føhner som mange av dere har kjøpt eller med håndklær.

Conny klar for valpeshow !