Noe av det viktigste du kan begynne å trene på med valpen din er innkalling. Nå er den liten og veldig avhengig av deg, senere endrer dette seg. Pass på å komme deg på litt avstand fra valpen. Når den oppdager at du er 4 meter unna kommer den stormende mot deg. Sett navn på det å komme springende mot deg ved å kalle det f.eks. ”kom” mens den kommer i full fart. Dette kaller vi ”sette navn på”-trening. Ved å bruke ordet du vil valpen skal lære i det den gjør det (ikke før) kobler den etterhvert ord mot handling.  Denne treningsmetoden kan brukes med mange ord, f.eks. sitt, stå, dekk etc.

Gjør det gøy å komme til deg når dere trener innkalling. Belønn gjerne valpen med en liten godbit eller lek litt med den når den kommer. Etter at du har satt navn på det å komme mot deg en stund kan du teste ordet ved å si ”kom” når valpen holder på med et eller annet. Kommer den da i full fart har den forstått betydningen av ordet. Det står mer om innkalling bl.annet i boka til fra Lunqvist Hundeskole som jeg anbefalte. Husk at det bestandig skal være hyggelig å komme til deg !

 

 

 

Man bør så raskt som mulig lære valpen å bli renslig. Det er opp til deg om dette skal lykkes kjapt eller om det vil ta lang tid. En valp må stort sett hver gang den har spist, sovet eller lekt ut for å tisse.

Det er som regel lett å se på valpen når den må på do. Den begynner å gå søkende omkring og like før det skjer synker den ned i bakbena – da er det om å gjøre å komme seg ut i en fart. Sørg for å gi den litt tid ute, kanskje den allerede har glemt hva den skulle når du løftet den opp. Ros den så når den gjør fra seg ute.

Skulle den være ”uheldig” inne har jeg et råd (hvis det er på tepper) om å bruke potetmel. Flekken suges opp med papir og så drysses potetmelet på. Dette skal tørke og så kan det lett støvsuges opp og flekken er vekk.

Du må ikke kjefte hvis hunden gjør fra seg inne. Det gjør den bare usikker på deg og kanskje den begynner å gjemme seg i krokene for å tisse i steden for.  Bare løft den ut og ros når den gjør det der du vil.  Følg godt med på den når den begynner å søke og sirkle rundt og ta den med ut en tur. Skulle uhellet være ute må man bare tørke opp. Bruk ikke salmiakk når du vasker, det inneholder nemlig de samme luktstoffene som urin og da kan fort valpen koble det med at her er det ”do-plass”. Fjern tepper du er redd for i en periode til valpen har forstått at den ikke skal gjøre fra seg inne.

Den gamle teorien med å kline valpens snute rundt i ”avføringen” er en meget dårlig ide. Det kan resultere i en redd og sky valp som sannsynligvis ikke blir renslig.