·         At valpen skal vaksineres når den er 12 uker gammel, deretter en gang i året. (den er allerede vaksinert ved 7 ukers alder hos oss)

 

  • At man alltid skal gi valpen ormekur når den er 14 uker gammel. Den kan kjøpes hos dyrlegen når du vaksinerer første gangen, eller på apoteket. (Banminth). Etterpå gis ormekur når valpen er 4 og 6 måneder. Når den er 6 måneder kan den få Panacur eller en annen kur som tar bendelorm også. Etter det en til to ganger i året, jo eldre hundene blir jo mer resistente mot innvollsorm blir de.

 

  • At hunden når den er ett år gammel bør få undersøkt øynene for arvelige sykdommer som katarakt (grå stær) m.m. Ikke alle dyrleger kan foreta denne undersøkelsen, det må du sjekke opp på forhånd.

 

  • At hunden når den er ca.12-18 måneder gammel bør få fotografert hoftene for å sjekke om den har hofteleddsdysplasi (HD).                                        

Ting som kan være med på å utvikle dysplasi hvis den er disponibel for dette:          

-          For tykk under oppveksten, man skal tydelig kunne kjenne ribbena. 

-          For mye mosjon, spesielt på hardt underlag mens valpen vokser. (de første 8   mdr.)          

- Mye voldsom lek, bl.a. med store hunder.

- Mye leking på glatte gulv og springing i trapper.               

- Å sykle med hunden før den er ett år gammel.

 

  • Å tegne forsikring på valpen med en gang både for veterinærutgifter og død, da vil man unngå uforutsette utgifter. En operasjon på kveldstid kan fort komme opp i 10-20.000 kr. Vi bruker Gjensidige, men de fleste forsikringsselskap har hundeforsikring.