Valpen skal ha ormekur  når den er 14 uker gammel og deretter når den er 4 mnd. (banminth). Når den er 6 mnd. skal den ha en ormkur som tar all slags innvollsorm. Etter dette gis ormkur en gang i året (f.eks. Panacur). Valpen har allerede hos oss fått ormekur fire ganger, men får den rennende øyne og pjuskete pels og kanskje også virker stor i magen så bør den få ormekur igjen, også selv om det ikke har gått et halvt år siden sist.

Valpen skal vaksineres mot valpesyke, leverbetennnelse, parvovirus og kennelhoste når den er 12 uker gammel. Deretter skal den revaksineres en gang i året. De fleste dyrleger sender innkalling til dette, men det kan dere jo spørre om når dere vaksinerer valpen første gang. Man kan også rabiesvaksinere hunden hvis man ønsker å kunne ta den med til utlandet (til Sverige trenger man ikke dette)

Hvis hunden skulle få løs mave gi den ZooLack (inneholder melkesyrebakterier) som dere får kjøpt hos dyrlegen. For gjerne med fiskeboller og loff i et par dager, men ikke for store mengder av gangen. Gå så langsomt over til det vanlige foret. Dyrlegen har også som regel spesielt for (f.eks. Hills-bokser) som er beregnet på mavetrøbbel.

Hvis hunden begynner å klø seg eller riste ofte på hodet kan det være tegn på øremidd eller ørebetennelse og dyrlegen må kontaktes.

Hvis hunden begynner å ”ake” seg på rompa kan det være at analkjertlene har tettet seg,  dette fikser dyrlegen lett.

En hunds normaltemperatur er 38-38,5 grader C.

Mange dyrleger anbefaler tannpuss. Begynner man med dette når valpen er liten er det mye enklere å få til. Den Til å tre på fingeren (Micromed Zahnpflege/Tooth care) som jeg viste dere er absolutt den beste og enkleste etter min mening. Den kan brukes mange ganger og skylles bare opp i lunka vann etter bruk.

Når hunden er mellom 12 og 18 måneder  bør den HD-fotograferes. Først når den er HD-fotografert, øyenlyst og har fått minimum ”good”  på en utstilling kan den gå i avl og få avkommet registrert. Husk å sjekke avlskriteriene hvis dette blir aktuelt, reglene kan jo endres.

For å lese mer om helserelaterte ting som angår samojeden, kan du gå inn her:

http://www.samojedhund.no/helse_generell.php?meny=4

 


FEDME?       OVERANSTRENGELSE?       ARVELIG BETINGET?

Dette er alle faktorer som spiller inn i utviklingen av HD. I følge ”de lærde” er noe arvelig betinget og resten er miljø. Det arvelige kan jo ikke du gjøre så mye med, men man kan ta hensyn til en del ting når valpen vokser opp.

Hvis man vil unngå HD, så:

1.      La ikke valpen bli for tykk.

2.      La ikke valpen herje for mye med store hunder under oppveksten. Finn lekekamerater som er omtrent på hundens egen størrelse.

3.      La ikke valpen springe i trapper, ta det rolig, ev. bær den, men husk at den må lære at trapper ikke er farlig.

4.      La ikke valpen leke for mye på glatte gulv eller harde underlag ute.

5.      La ikke valpen hoppe over hinder som er høyere enn den selv før den er 1 år.

6.      Trim ikke valpen med sykkel før den er 1 år. Når du senere gjør dette, husk at hunden bør trave, ikke galoppere, det kan være belastende for sener og musklatur. Det er også best å sykle der det ikke er asfalt, det er like hardt å løpe på for hunder som for oss tobente.

Den lille valpen trenger ikke direkte mosjon. Ta små turer der valpen får bestemme tempoet selv, gjerne i skog og mark der det er bløtt undelag. Man må holde øye med valpen når man er ute å går - så lenge der skjer noe rundt den vil den være aktiv, men hvis små valper stadig legger seg eller på annen måte viser tegn på tretthet har den har fått for mye mosjon. Det viktigste i starten er som sagt tidligere at valpen får være med deg å ”oppdage” verden. Det er læring for livet !